FKK2024

06jul20:00GLEDALIŠKA PREDSTAVA KRIK: PRVI GLASGalerija Božidar Jakac

Podrobnosti dogodka

Avtorski projekt KRIK: PRVI GLAS problematizira temo spolnih zlorab otrok, ki jo s predstavo kot umetniško gesto postavlja v ospredje družbenega diskurza. Prizadeva si za prekinitev molka in detabuizacijo obravnave žrtev spolnega nasilja. Statistike kažejo, da je v povprečju vsak peti posameznik doživel vsaj neko obliko spolnega nadlegovanja, med katerimi se jih največ zgodi v družinskem okolju ali s strani oseb, ki jim zaupamo. Zakonska zaščita posameznikov je še vedno minimalna, javnost pa dialog o spolnem nasilju prav tako potiska v ozadje. Predstava se zato tematike loteva raziskovalno, z namenom preizpraševanja civilizacijskih in etičnih vzorcev, ter si prizadeva za destigmatizacijo žrtev spolnih zlorab. Spodbuja razmislek o prezrtih temah in jih uvaja v javni diskurz.

Predstava je nastala kolektivno, na pobudo igralca Jureta Žavbija, v sodelovanju z igralko Laro Wolf in dramaturginjama Katjo Markič in Uršo Majcen. Kolektiv zanimajo teme družbene neenakosti, odprava stigmatizacije posameznikov na podlagi socialnega položaja in detabuizacija spolnosti.

Avtorji predstave: Jure Žavbi, Lara Wolf, Katja Markič, Urša Majcen, Igralca: Jure Žavbi, Lara Wolf, Dramaturginji: Urša Majcen, Katja Markič, Kostumografka: Nika Dolgan, Koreograf: Žigan Krajnčan, Oblikovalka zvoka: Mary Anne Blanche, Oblikovalec luči: Domen Lušin, Tehnični sodelavec: Aljoša Živadinov Zupančič, Fotografinja: Ana Šink Krenner, Avtor grafične podobe: Oskar Miketič.